Képek, videók, titkok, benyomások

Péntek

2017/03/24. - írta: takacsvera46

A második nap

és reggelre minden darab elkészült

hajnali fél kilenckor annak rendje és módja szerint kihúzták a rendezők, mely darabot kell színre vinniük.


Akinek nincs türelme/ideje 50" videóhoz, hiszen vannak ilyenek, itt van
prózában az eredmény:


Tóth Réka művét Varsányi Péter rendezi Szőts Orsi, Biró Gyula, Veselényi Orsolya, Fekete Dávid és Papp Melinda színészekkel.
Szilágyi Bálint Sebők Bori drámáját viszi színre Csortán Zsóka, Balázs Csongor, Magi Krisztina, Sallai Zsóka és Kalocsányi Gábor csapatával,
Pozsgai Zsolt darabját Szenteczki Zita rendezi. Színészei: Czumbil Örs, Baditz Dávid, Fekete Gréta, Vadon Judit és Barkó Réka.
a pontos összefoglaló Varga Tamástól a Napsugár Bábszínház blogján

Itt az alkalom, hogy megkérdezzem az íróktól: Milyen volt az éjszaka?

Tóth Réka Ágnes

Sebők Bori

Pozsgai Zsolt

DÉLELŐTT MÉG íGY NÉZETT KI A PRÓBATEREM
de ami már délután beindult... mindjárt az is látható lesz

 

Délutánra igy

 

és már készül a zene

 

a csapat abszolut komolytalan, de jó volt velük nevetni

 

zita nagy találkozás harmónia

 

 

 

HOLNAP MÁR TÖBBET TUDUNK

 

 

Szólj hozzá!

Csütörtöktől élesben

2017/03/22. - írta: takacsvera46

ez történt az első napon

Szólj hozzá!

Minden napra egy

2017/03/20. - írta: takacsvera46

na nem tojás, hanem klip, a Bábos Drámaíró előzeteseként Rákóczi Antal a Napsugár Bábszínház zenész munkatársa készít egy egy klipet az elmúlt bábos drámaírók videó anyagából (készítette TakácsVera)
Naponta újabb klip kerül fel. Remek dalok az elmúlt évek Bábos Drámaíró versenyiről. Kár lenne ha elfelejtődnének, hallgassátok, nézzétek jó ráhangolódás az ideire, ahol biztos újabb slágerek születnek

Az első Gergő és a koffertigrisek dalára

A második A lomtalanítás

Gyertek vissza holnap is, mert jön a következő

ls már holnap van és itt van a Pisilő pasiló!

és még van egy nap
várjuk

Szólj hozzá!

Villáminterjú

2017/03/19. - írta: takacsvera46

Gimesi Dóra, író, dramaturg, tanár. Meséiben mindig valami váratlan fordulattal közelíti a témát, könyvei díjakat kapnak és sikereket aratnak, ahogy az ország számos pontján játszott bábdarabjai is. A jövő héten a békéscsabai 4. Bábos Drámaíró Verseny zsűrijében találkozunk vele.

gimesi2.jpg

Vállaltad volna, ha írónak kérnek fel?
- Semmi szín alatt. Ez a verseny nagyon jó játék, remek feladat, de kifejezetten olyan képességeket igényel, amelyeknek én a híján vagyok. Szörnyen lassan írok, sokáig kérődzöm egy témán, sokáig csiszolgatom a mondataimat. Ez az alkotói módszer egy ilyen versenyben több mint hátrány.
Hogy jön az ihlet? Lehet-e befolyásolni, siettetni?
- Nem lehet. Gyakran még a határidő sem elég motiváció, pedig az írók nagy része esküszik rá, hogy az a legjobb múzsa. Néha egészen váratlanul, mondjuk a trolin kipattan a fejemből egy majdnem kész ötlet, olyankor azt nem szabad elengedni, le kell írni gyorsan, és előfordul, hogy  még aznap estére kész szöveg lesz belőle. Máskor meg akár évekig hurcolok magammal egy történetfoszlányt, mire mesévé áll össze. Az utóbbi időben azt figyeltem meg, hogy nem kívülről, a sztori felől jön az ihlet, hanem sokkal konkrétabb forrásból, mondjuk egy színész munkáját, fejlődését, aktuális állapotát nézve jut eszembe, hogy de jó lenne írni neki valamit. És akkor írok is.

A verseny után milyen feladat vár?
Nyakig benne vagyunk a Holle anyó próbafolyamatában a Budapest Bábszínházban. Kuthy Ági rendezi, akivel mindig fantasztikus dolgozni. Csodaszép előadás lesz, finom, klasszikus. Áprilisban a debreceni DESZKA Fesztiválon vendégeskedünk Az időnk rövid történetével, ami különösen nagy büszkeség, mert az az előadás mindannyiunk életében rettentő fontos. És ha minden igaz - hosszú vajúdás után - ebben az évben új mesekönyvem is lesz a Pagonynál. Szegedi Katalin fogja illusztrálni, akivel mindig is nagyon szerettem volna dolgozni. Szóval izgalmas lesz, nagyon várom! 
azidonk_gimesi.jpgAz időnk rövid története -riport-
Gimesi Dóra és Hoffer Károly
Szólj hozzá!

Miisez a hogyishivják?

2017/03/16. - írta: takacsvera46

A cím persze csak bizonyos koron túli látogatóknak értelmezhető, de a lényeg talán látszik, hogy sokan - nem bennfentesek -,  csak néznek, hogy mi is az a bábos drámaíró...

Gondoltam a legegyszerűbb válasz, ha felidézzük az elmúlt alkalmakat, ha kicsit beleolvastok, képeket, videókat nézegettek kitisztul a kép. Remélem.

EZ ITT 2015.
A második  BÁBOS DRÁMAÍRÓ VERSENY
a közönségdíjas csapat képe emlékeztetőül

SPERGEL ANNABERTÓTI JOHANNAKOVÁCS PETRA ESZTER, PRESITS TAMÁSCZUMBIL EMŐKE,Ragány Misa és TELENKO-OLÁH TÍMEA

________________________________________

2016.
a HARMADIK BÁBOS DRÁMAÍRÓ
ide meg a zsűri képét teszem tavalyról.

jobbról balra
Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, a Bárka főszerkesztője,
Zalán Tibor József Attila-díjas magyar költő, író, dramaturg,
Túriné Kovács Márta, a Polgármesteri Hivatal osztályvezetője,
 Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója,
Jászay Tamás kritikus

 

JÓ KALANDOZÁST!

Szólj hozzá!

Játék

2017/02/28. - írta: takacsvera46

 4babos.jpg

A mai naptól elindul a IV. Bábos Drámaíró Versenyhez kapcsolódó nyereményjátékunk. Minden héten felteszünk itt a Facebook oldalunkon egy kérdést. A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy páros belépőt a március 23-26. között megrendezésre kerülő Bábos Drámaíró Versenyre.

Az utolsó héten gazdára talál egy ajándékcsomag, amit az összes addig velünk játszó között sorsolunk ki, tartalma pedig egy páros belépő a Drámaíró versenyre, egy családi belépő a Munkácsy Hotel welness részlegébe és egy, a drámaíró verseny logójából ismert bábfigura.

Fontos, hogy a játékban való részvételhez meg kell osztani nyilvánosan a fesztivál facebook eseményét is!
http://bit.ly/2ldmAqC

Akkor kezdjük is el az első kérdéssel:
Mi volt a témája az I. Bábos Drámaíró Versenynek?

A helyes válaszokat várjuk kommentben IDE :-)
Sorsolás március 6. (hétfő), 10 óra. Sok sikert!

Egy kis segítség és további érdekességek a bábos drámaíróról:
http://napsugarbab.hu/category/i-babos-dramairo/
– – itt: Békéscsabai Napsugár Bábszínház
Szólj hozzá!

IV. BÁBOS DRÁMAÍRÓ VERSENY

2017/02/20. - írta: takacsvera46

BÉKÉSCSABAI NAPSUGÁR BÁBSZÍNHÁZ
2017. március 23-26.

 

4babos_logo.jpgNégy napon keresztül az irodalom és a színházművészet központjává válik a békési megyeszékhely, hiszen az ország egyetlen bábos drámaíró versenyén neves színházi kritikusok, rendezők, írók vesznek részt minden évben. A fesztivál a népmesei hármas szám bűvöletében zajlik majd most is: 3 író, 3 rendező, 3 csapat és végül 3 előadás.
2017. március 23-26. között kerül megrendezésre a IV. Bábos Drámaíró Verseny a Békéscsabai Napsugár Bábszínház szervezésében, az országban egyedülálló módon. Minden évben van társrendezője a fesztiválnak, idén ez a pécsi Bóbita Bábszínház lesz.
A csütörtök esti megnyitót követően az íróknak egy éjszakájuk van, hogy a kisorsolt újságcikk alapján megírják történetüket, akik 2017-ben a következők lesznek: Sebők Bori, Tóth Réka Ágnes és Pozsgai Zsolt. A csapatok és a rendezők péntek reggel kezdhetnek hozzá a közös munkához. Ekkor dől el, melyik színész csapat, melyik rendezővel, melyik darab bemutatásán dolgozik majd. A rendezők pedig, akik ebben az évben negyedéves bábrendező hallgatók: Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint és Varsányi Péter.
A fesztivál fontos része, hogy a közönség betekinthet a kulisszák mögé, bepillanthat egy-egy darab elkészülésének minden fázisába, a díszlet és bábok elkészülésétől a rendezésig, sőt az elkészült darabokról szavazhatnak is a nézők.
Arra bíztatunk hát mindenkit, hogy már a március 23-i megnyitón is vegyen részt, ami 17 órakor kezdődik majd, és a következő napokban nézzen be a kulisszák mögé, hiszen itt az alkalom, hogy egy bábelőadás születésének minden részletét megismerjék!
Idén közös játékra is hívunk mindenkit a Bábos drámaíró előtt és alatt is!

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu