Képek, videók, titkok, benyomások

Villáminterjú

2017/03/19. - írta: takacsvera46

Gimesi Dóra, író, dramaturg, tanár. Meséiben mindig valami váratlan fordulattal közelíti a témát, könyvei díjakat kapnak és sikereket aratnak, ahogy az ország számos pontján játszott bábdarabjai is. A jövő héten a békéscsabai 4. Bábos Drámaíró Verseny zsűrijében találkozunk vele.

gimesi2.jpg

Vállaltad volna, ha írónak kérnek fel?
- Semmi szín alatt. Ez a verseny nagyon jó játék, remek feladat, de kifejezetten olyan képességeket igényel, amelyeknek én a híján vagyok. Szörnyen lassan írok, sokáig kérődzöm egy témán, sokáig csiszolgatom a mondataimat. Ez az alkotói módszer egy ilyen versenyben több mint hátrány.
Hogy jön az ihlet? Lehet-e befolyásolni, siettetni?
- Nem lehet. Gyakran még a határidő sem elég motiváció, pedig az írók nagy része esküszik rá, hogy az a legjobb múzsa. Néha egészen váratlanul, mondjuk a trolin kipattan a fejemből egy majdnem kész ötlet, olyankor azt nem szabad elengedni, le kell írni gyorsan, és előfordul, hogy  még aznap estére kész szöveg lesz belőle. Máskor meg akár évekig hurcolok magammal egy történetfoszlányt, mire mesévé áll össze. Az utóbbi időben azt figyeltem meg, hogy nem kívülről, a sztori felől jön az ihlet, hanem sokkal konkrétabb forrásból, mondjuk egy színész munkáját, fejlődését, aktuális állapotát nézve jut eszembe, hogy de jó lenne írni neki valamit. És akkor írok is.

A verseny után milyen feladat vár?
Nyakig benne vagyunk a Holle anyó próbafolyamatában a Budapest Bábszínházban. Kuthy Ági rendezi, akivel mindig fantasztikus dolgozni. Csodaszép előadás lesz, finom, klasszikus. Áprilisban a debreceni DESZKA Fesztiválon vendégeskedünk Az időnk rövid történetével, ami különösen nagy büszkeség, mert az az előadás mindannyiunk életében rettentő fontos. És ha minden igaz - hosszú vajúdás után - ebben az évben új mesekönyvem is lesz a Pagonynál. Szegedi Katalin fogja illusztrálni, akivel mindig is nagyon szerettem volna dolgozni. Szóval izgalmas lesz, nagyon várom! 
azidonk_gimesi.jpgAz időnk rövid története -riport-
Gimesi Dóra és Hoffer Károly
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babosdramairo4.blog.hu/api/trackback/id/tr7112349949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása